Persoonlijk | Gelijkwaardig | Betrokken | Vertrouwd

Coaching voor gezinnen

Het is een fase! Welke ouder heeft die woorden nog nooit gehoord. 'Een fase'. Al vanaf het moment dat je baby wordt geboren, krijg je die woorden regelmatig om je oren geslingerd. Een manier om aan te geven dat het opvoeden of managen van een gezin soms best een opgave is. Problemen in de babytijd, of op het moment dat je kleintje als peuter de wereld ontdekt. Die fase van ontdekking staat ook wel bekend als de peuterpubertijd. Zelf vind ik dat een vervelend woord voor de fase waarin je peuter (of op latere leeftijd puber) grenzen leert kennen en aanvoelen en waarin hij kennismaakt met de grote wereld om zich heen. Vind je het gek dat die kleine zich soms geen raad weet met alle verwachtingen die er ineens in zijn leven ontstaan? En het besef dat hij als mensje invloed heeft op die wereld? Dat wil niet zeggen dat het geen zware periode kan zijn voor ouders. Want uit ervaring weet ik dat het best een pittig proces is, de fase waarin jouw peuter (of puber) zijn eigen willetje leert  kennen.  

Of als je kind naar de middelbare school gaat en ineens te maken krijgt met allerlei zaken waar hij/ zij op de basisschool nog nooit van gehoord heeft? 

Vaak kom je er na een aantal weken of maanden achter dat de periode waarin je met je kind zit inderdaad een fase was. Ineens wordt duidelijk waarom het allemaal zo zwaar was of voelde. Maar vergis je niet, want ook een fase kan ontzettend zwaar zijn of zwaar aanvoelen.
 

Wat als een fase geen fase is?

Maar wat als een fase veel langer duurt dan gemiddeld. Als het niet lukt om als gezin nog op een fijne manier met elkaar te praten? Als je het gevoel hebt dat er iets is waar jij je vinger niet op kunt leggen?

Je vraagt je af waarom jij en je zoon steeds met elkaar botsen of waarom jouw dochter toch zo'n gedoe heeft met haar vader. Je weet af en toe niet hoe het verder moet of hoe een leuke avond ook echt leuk blijft. Je voelt je onbegrepen of misschien voel je je wel wanhopig of machteloos.  

Jij en je partner kunnen elkaar niet altijd vinden en je kunt vaak niet wachten tot het weer avond is en de kinderen in bed liggen. Je bent blij als je eindelijk naar bed mag, dat de dag is afgelopen. Tegelijkertijd kijk je al weer op tegen de dag van morgen. En je voelt je schuldig, want je houdt ontzettend veel van je gezin.
Je had je voorgenomen om het helemaal anders te doen dan jouw ouders, maar het valt je steeds vaker op dat het veel moeilijker is dan je had verwacht.

Je ervaart problemen in het gezin die verder gaan dan een fase. 

Problemen in het gezin

Als de balans in het gezin is verstoord, ontstaan er problemen. Dat kunnen problemen zijn tussen de ouders, tussen ouder en kind(eren) of tussen de kinderen onderling. Ook als er sprake is van problemen bij één van de ouders, denk aan een depressie of burn-out, kan dat voor problemen zorgen binnen het gezin. 

Zo kun je onder andere denken aan:

  • boosheid of verdriet bij het kind/ de kinderen;
  • boosheid of verdriet bij de ouder(s);
  • onbegrip of geen verbinding;
  • schreeuwen, veel huilen, slecht slapen, agressief of druk gedrag;
  • teruggetrokken of afwijzend gedrag;
  • verslaving (gamen, blowen, drinken);
  • je voelt je een slechte ouder;
  • je vraagt je af waarom het bij andere gezinnen zoveel gemakkelijker gaat.

Oorzaken van problemen in het gezin

Er kunnen verschillende redenen zijn voor de spanning en onrust binnen een gezin. Eén ding is zeker, niemand binnen het gezin heeft hier voor gekozen en niemand wordt er gelukkig van. Zelfs jouw puberende zoon die overal lak aan lijkt te hebben, wil dit niet. Ook jouw kind wil harmonie en liefdevolle aandacht. 

Kinderen nemen vaak spanning over van de ouders, zelfs al doen ouders hun best om de spanning bij kinderen vandaan te houden. Soms hebben ouders niet eens in de gaten dat hun kind iets meekrijgt van wat er speelt.

Naast bekende oorzaken als:

  • rouw of verdriet om het overlijden van een belangrijke dierbare;
  • rouw of verdriet om het overlijden van een huisdier;
  • (naderende) scheiding;
  • problemen op school;
  • problemen op werk;
  • psychische problemen bij (één van) de ouders;

zijn er ook nog tal van mogelijke oorzaken van een verstoorde gezinsbalans waar je misschien niet meteen aan denkt. Vanuit mijn werk als familieopsteller weet ik uit ervaring dat zelfs problemen uit vorige generaties (bijvoorbeeld van opa of oma) een rol kunnen spelen in het uit balans raken van je gezin. In de blog 'waarom is mijn kind zo boos?' kun je hierover meer lezen. 

Oplossingen voor problemen in het gezin

Natuurlijk wil je niets liever dan dat de problemen binnen het gezin worden opgelost. Dat er weer rust is en harmonie. Dat er weer ruimte is voor ieders wensen en behoeften. 

Hoe zou het zijn als je weer met elkaar kunt genieten van een leuk dagje uit of samen gezellig eten? Zonder strijd en gedoe? Hoe zou het zijn als je weet wat de oorzaak is van de onmacht en het onbegrip binnen jullie gezin?

Binnen de gezinscoaching van Groei & Inzicht bied ik altijd een gezinsopstelling aan. Naast een individueel of gezamenlijk gesprek met de ouders levert een opstelling veel inzicht op waar patronen binnen jullie gezin vandaan komen. Vanuit die gezinsopstelling bespreken we wat er nodig is aan individuele- of gezinscoaching (bijvoorbeeld coaching voor de ouders en/of coaching voor het kind).  

Contact

Wil jij inzicht in hoe je weer verder kunt als gezin? Wil je met elkaar onderzoeken waar het gedrag van je kind(eren) vandaan komt?  Of wil je als ouder liever een individuele afspraak?

Groei & Inzicht biedt verschillende manieren waardoor jullie als gezin weer op een fijnere manier met elkaar leren omgaan. Daarbij is er, zonder oordeel, ruimte voor ieder gezinslid. We gaan op zoek naar onderliggende patronen en maken ruimte voor verbinding met elkaar.

Neem gerust contact op, ook als je een gratis kennismakingssessie wilt boeken van 20 minuten. 

Ieder gezin is verschillend, dus ik bespreek graag met jullie wat er nodig is en wat de kosten daarvan zijn.